Effectieve tips voor het voorkomen en verhelpen van Foodprinter verstoppingen
De beste ontstoppingstips voor je foodprinter:
Waarom raakt een foodprinter kop vaak verstopt?
Hoe kun je verstopping voorkomen?
Wat kun je eraan doen?
Waarom raakt de kop verstopt?
- Ouderdom van de printer.
- Droog geprinte printkop.
- Gebruik van inferieure kwaliteit inkt.
- Onregelmatig printen.
- Te lang geleden mee geprint.
Hoe kun je verstopping voorkomen?
- Probeer elke week of om de 14 dagen een testprintje uit te printen.
- Print een paar regels in Word met een groot lettertype in de kleuren rood, geel, blauw en zwart, of een kleurenplaatje van 3x3 cm. Dit kan op gewoon printpapier.
- Voer een dieptereiniging uit en print vervolgens de testpagina. Controleer dan de controle-rasters.
- Als de testprint slecht is, kun je de printkop eruit halen (kijk op YouTube hoe je de printkop eruit haalt) (www.eetbareinkt.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele schade aan de printkop en/of foodprinter) en deze voorzichtig doorblazen met een speciaal schoonmaakontstoppingsspuitje gevuld met reinigingsvloeistof. Forceer de vloeistof niet door de kop. Als er geen vloeistof beschikbaar is, gebruik dan warm water.
- Het spuitje gevuld met 10 ml schoonmaakvloeistof is te bestellen bij www.eetbareinkt.
Algemene tips:
- Print regelmatig "iets". Hoe meer, hoe beter.
- Laat de printer altijd aanstaan. Het afsluiten en opstarten kost inkt, omdat de printer de spuitkop reinigt om verstopping te voorkomen.
- Print de Fondant/Icing, Frosty Dik en Dun, Ouwel Sheets op stand "fotopapier, high glossy".
- Blaas af en toe de binnenzijde van de printer schoon om stof- en gruisdeeltjes afkomstig van de sheets weg te blazen.
- In het inktbeheermenu zit ook een optie om de onderste plaat te reinigen, dit kan strepen verwijderen die zichtbaar zijn door je print heen.
- Als je printer een paar jaar oud is en/of veel gebruikt wordt, kunnen de witte aandrukgeleiderolletjes onder de inkt zitten. Deze rolletjes kun je schoonmaken met een wattenstaafje gedoopt in alcohol.