Hoe bevestig ik een eetbare print op een taart?
11 augustus 2021 

Hoe bevestig ik een eetbare print op een taart?

Je hebt je eerste klant gekregen voor een fototaart, en hebt de afbeelding inmiddels op eetbaar papier geprint met behulp van je nieuwe foodprinter. Maar hoe zet je eigenlijk je eetbare print vast op de taart? In deze blog leggen we in een aantal eenvoudige stappen uit hoe je dat kan doen.

Voorbereiding eetbare print

Belangrijk is om er voor te zorgen dat je werkplek droog is. Eetbare inkt is gevoelig voor een vochtige omgeving. Als er veel water of vocht in het eetbaar papier trekt lopen de kleuren uit door het eetbare papier en is je afbeelding niet scherp meer.

Uiteraard heb je een taart nodig! Wij raden je aan om de eetbare print op boter crème aan te brengen. Uiteraard kun je ook andere materialen gebruiken (zoals fondant), maar de werkwijze is dan net wat anders.

Daarnaast in het belangrijk dat de taart op kamer temperatuur is. Als je taart vanaf koelkast of vriezer temperatuur opwarmt, kan het zijn dat er vocht of luchtbelletjes uit de taart komen. Dit kan er voor zorgen dat je eetbare print uitloopt, iets wat je niet wilt natuurlijk. Wij raden je aan om ongeveer een uurtje te wachten nadat je boter crème hebt aangebracht.

Eetbare print in vriezer

Als je een afwijkende maat foto gebruikt (dus geen volledig A4) kan het helpen om je afbeelding even in te vriezen. Laat je eetbaar papier na het printen even drogen en plaats vervolgens (als de inkt droog is) de eetbare print weer in het plastic. Stop het vervolgens in de vriezer voor een paar minuten. Een koude eetbare print is net wat minder flexibel en daardoor wat gemakkelijker om te snijden of te knippen. Een aantal bakkers knipt het eetbaar papier liever, toch raden we je aan om het eetbaar papier zo veel mogelijk te snijden voor een netter resultaat.

Let er wel op dat er niet te veel vocht in de vriezer zit, dit kan er voor zorgen dat de eetbare inkt uitloopt. Als je de print in het plastic terugplaatst is het effect minder groot, maar we adviseren je om er toch even op te letten. Omdat in een vriezer vaak minder vocht aanwezig is dan een koelkast, raden we je aan om een vriezer of het vriesvakje te gebruiken in plaats van de koelkast.

Op de taart bevestigen

Dan kunnen we nu de eetbare print op de taart bevestigen! Zorg er voor dat de bovenkant van de taart zo plat mogelijk is. Het is geen ramp als er kleine imperfecties in zitten, maar zorg er voor dat er geen grote hoogteverschillen in de boter crème te zien zijn. Kleine imperfecties in de taart zie je na afloop niet of nauwelijks meer, omdat het eetbaar papier deze zelf mooi wegwerkt.

Vervolgens pak je je uitgesneden eetbare print en plaats je deze op de bovenkant van de taart. Duw de print vervolgens voorzichtig aan, zodat je zeker weet dat de edible print vast zit.

Let op: veeg niet over de taart om de eetbare print te bevestigen. Duw de foto op de taart telkens op een andere plek van boven vast. Als je veegt kunnen de kleuren van de print met elkaar gaan mengen.

Het laatste wat je dan moet doen is de eetbare print niet meer aanraken totdat je de taart kan snijden. Je kunt uiteraard nog wel versieringen aanbrengen rondom de print, maar zorg er voor dat je de edible print dan niet of zo min mogelijk aanraakt.

Over de schrijver
Willem heeft al vele jaren ervaring op het gebied van webshops. Hij specialiseert zich in eetbare inkt en stroopwafelproducten.
Reactie plaatsen